Studygo.hu

Menü

USA vízum



Vízummentesség / ESTA

2008. november 17-től a magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben az alább felsorolt összes feltételnek megfelelnek:

 

  • Az utazónak elektronikus chipet tartalmazó érvényes magyar útlevele van. (A vízummentes utazás szempontjából lényegtelen, hogy ez a chip tartalmaz-e ujjlenyomatot.) Ennek az e-útlevélnek bordó a borítója, ellentétben a régebbi nem-elektronikus kék borítójú útlevéllel. A kék útlevéllel rendelkezők továbbra is vízumkötelesek!!!
  • Az utazó rendelkezik vissza-, ill. továbbutazásra érvényes jeggyel, mellyel lakóhelyéhez visszatér. Amennyiben elektronikus jeggyel utazik, az útiterv másolatát magával kell vinnie és a belépéskor be kell mutatnia az Egyesült Államok bevándorlási tisztviselőjének.
  • Az utazó érvényes engedéllyel rendelkezik, melyet a Belbiztonsági Minisztérium ESTA (Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer) weboldalon keresztül kapott.

 

Az ESTA díja jelenleg 14 USD.


Tanuló vízumok

Amennyiben az utazás elsődleges célja tanulmányok folytatása, nem utazhat a Vízummentességi Program keretén belül, hanem tanuló vízumért kell folyamodnia.

Egyetemi/főiskolai tanulmányok végzése, ill. szakképzés céljából történő utazás esetén, a tanuló vízumért jelentkezőnek igazolnia kell tanulási szándékát. A tanuló vízum feltétele, hogy a jövendő tanuló az USA-beli intézménybe felvételt nyerjen.

Főiskolai/egyetemi tanulmányok (F-1 vízum)

Azoknak a tanulóknak, akik egyetemen, főiskolán, általános vagy középiskolában kívánnak tanulmányokat folytatni, ill. nyelvtanfolyamra szeretnének beiratkozni az Egyesült Államokban F-1 vízumra van szükségük.

Szakképzés (M-1 vízum)

Azok a tanulók, akik nem egyetemi/főiskolai szintű tanulmányokat szeretnének folytatni az USA-ban, hanem pl. középiskola elvégzése utáni szakmai vagy üzleti képzésben szeretnének részt venni M-1 vízumra van szükségük.


Belépés az USA-ba és a tartózkodás időtartama

A tanuló vízummal (F-1, ill. M-1) rendelkezők legfeljebb 30 nappal előbb léphetnek be az USA-ba, mint ahogy a tanulmányi program elkezdődik. Az F-1 vízummal rendelkező tanulók maximum 60 napig maradhatnak az USA-ban miután befejezték tanulmányaikat, míg ez az M-1-es vízum esetében 30 nap.


Házastársak, gyermekek és szülők

A házastárs és bármely, 21 évesnél fiatalabb, nem házas gyermek folyamodhat családtagi vízumért (F-2 vagy M-2 vízum), hogy elkísérje, vagy később csatlakozzon a programban résztvevőhöz, amennyiben megfelel az erre a vízumkategóriára vonatkozó feltételeknek.

A tanuló házastársa, ill. gyermekei (F-2/M-2) nem vállalhatnak munkát az Egyesült Államokban.


Vízum beadásának folyamata:

 

  • Iskola kiválasztása és jelentkezés leadása
  • Vízumbeadáshoz szükséges papírok összegyűjtése
  • Kitöltött vízumigénylő lap
  • Iskolai igazolás
  • SEVIS-díj kifizetése és az erről szóló bizonylat, 200 USD
  • Fénykép
  • Vízumdíj befizetésének igazolása
  • Útlevél - hazautazástól számítva még 6 hónapig érvényesnek kell lennie
  • Bizonyíték Magyarországhoz való kötődésre: pl. házasságlevél, tulajdoni lap, cégkivonat, stb.
  • Bizonyíték, amely alátámasztja az utazás célját: útiterv, meghívólevél, stb.
  • Időpont egyeztetése a követséggel interjúra
  • Az interjún személyesen kell részt venni és az összes dokumentumot magunkkal vinni. Az interjú során minden jelentkezőtől elektronikus ujjlenyomatot vesznek.
  • A vízum kiállításának ideje az interjút követő maximum 1 hét.
  • A vízumelbírálás díja: 160 USD

 

Munkavállalás

Néhány kivételes esetben az F-1 vízummal rendelkező tanuló vállalhat munkát az USA-ban. Azok a tanulók, akik M-1 vízummal rendelkeznek, csak olyan munkát végezhetnek, mely a gyakorlati képzésük részét képezi, és azt az USA Állampolgársági és Bevándorlási Hivatala előzetesen jóváhagyta.


Nyelvtanulás, diplomaszerzés, kaland, munka, letelepedés. 
Irány a világ! Amerika!

StudyGO

Frissítve: 2016 november 17.