Studygo.hu

Menü

Új Zéland - vízum


 


A magyar állampolgárok turistaként vagy látogatóként vízum nélkül utazhatnak be Új-Zélandra, ha 90 napnál kevesebb időt akarnak eltölteni a szigetországban. Útlevelük érvényességének 3 hónappal meg kell haladnia elutazásuk tervezett időpontját. A beutazni akaró magyar állampolgároknak igazolniuk kell, hogy elegendő pénzzel (körülbelül 1000 új-zélandi dollár/fő/hónap) rendelkeznek.


A vízummentesség azonban nem jelenti automatikusan a belépés abszolút lehetőségét. A határátkelőhelyen a határőr vizsgálhatja, hogy eleget tesz-e a belépni szándékozó magyar állampolgár az idegenrendészeti előírásoknak, és dönt a beléptetés engedélyezéséről, vagy megtagadásáról. Már a tranzit reptéren is sor kerülhet idegenrendészeti vizsgálatra a bevándorlási hatóság közreműködésével, melynek alapján az új-zélandi tovább utazást is megtagadhatják, amennyiben a beutazási feltételeket a magyar állampolgár nem teljesíti vagy kétség merül fel a beutazás célját illetően.


Az Új-Zélandról Ausztráliába beutazni akaró magyar állampolgárok vegyék figyelembe, hogy csak vízum birtokában léphetnek be Ausztráliába! (bővebben lásd a Beutazási feltételek menüpont alatt).


Magyar állampolgárok látogatás jellegű utazása esetén - amennyiben annak időtartama nem haladja meg a 3 hónapot - vízummentesen utazhatnak és tartózkodhatnak Új-Zéland területén (https://glossary.immigration.govt.nz/VisaFreeCountries.htm).


Érkezéskor belépési nyilatkozatot kell kitölteni (Bővebb információk: www.newzealand.com/au/#/article/on-arrival-immigration-customs-and-biosecurity).


Felhívjuk az Új-Zélandra Ausztrálián keresztül érkezők figyelmét, hogy Ausztráliába magyar állampolgár csak vízummal utazhat be. A fenti főszabály alól kivételt képeznek azok a magyar állampolgárok, akik a belépéstől számított 8 órán belül továbbutaznak Ausztráliából, és nem hagyják el a repülőtér tranzit várótermét, illetve megfelelnek a célországba történő belépéshez feltételeinek (vízum) valamint érvényes helyfoglalással rendelkeznek. Az ennél hosszabb ausztráliai tranzit tartózkodáshoz vízum szükséges.


Az Új-Zélandra, Óceániába Ausztrálián át utazó, illetve az onnan hazatérőben Ausztráliában átszálló honfitársainknak, amennyiben tranzit tartózkodásuk meghaladja a 8 órát, célszerű többszöri beutazásra alkalmas ausztrál vízumot beszerezni indulás előtt. A megfelelő vízum, vagy úti okmány nélkül érkezőket, illetve az őket szállító légitársaságokat 3.000 dollár pénzbírsággal büntethetik az ausztrál hatóságok. Egyéb, a turistákat segítő információ található a www.purenz.com honlapon.


Munkavállalás


A Konzuli Szolgálat felhívja a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy munkát csak munkavállalói vízum birtokában vállalhatnak. A hatóságok kiutasíthatják, és akár több évre kitilthatják Új-Zélandról az idegenrendészeti szabályok megszegőit. Amennyiben a külföldi személy látogatói tartózkodása alatt állást szerez, módosíthatja a tartózkodási engedélyét anélkül, hogy elhagyná az országot.


A beutazás és a munkavállalás pontos feltételeiről az alábbi honlapokon tájékozódhat: www.immigration.govt.nz, illetve www.nzembassy.com/austria.


Az Immigration call centerének telefonszáma: 006499144100.


Fontos! Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a canberrai magyar nagykövetség, illetve az új-zélandi magyar tiszteletbeli konzulátusok nem tudnak segítséget nyújtani a munkaközvetítésben! 


Magyar állampolgárok számára a vízumügyintézés helyszíne 2013 januárjától az új-zélandi külképviseletről (New Zealand House 80 Haymarket, London SW1Y4TE Egyesült Királyság) az Új-Zélandi Vízumigénylési Központba (VAC) került át (2nd Floor, Mimet House, 5A Praed Street, London W21NJ, Egyesült Királyság). A Központ honlapja a www.ttsnzvisa.com címen érhető el (e-mail: ttslondonnz@ttepl.com), további információk az INZ honlapján (www.immigration.govt.nz) találhatóak.


Nyelvtanulás, diplomaszerzés, kaland, munka, letelepedés. 
Irány a világ! Irány Új Zéland!

StudyGO

dátum: 2016 november 17.

forrás: kormány