Studygo.hu

Menü

Marianna-Gábor MelbourneEgy hűvös augusztusi napon megérkeztem a melbourn-i reptérre a hosszú és fárasztó út után. 

Az első benyomás, ami ért: nahát, itt isteni finom eukaliptusz illat van, mindenhol ezt lehet érezni és hogy nagyon tiszta a levegő. Az is feltűnt, mintha itt a felhők is közelebb lennének a földhöz


A CBD-ben (Melbourne belvárosa) milliónyi ember tolong az utcakon szinte a nap bármely szakában. Itt mindent lehet kapni, mi szem szájnak ingere. Ami nagyon pozitív élmény, hogy az emberek igen segítőkészek és mivel nagyon sok náció él itt (akik alig beszélnek angolul esetleg), ezért hozzászoktak, hogy néhány szóból tudják miben kell segíteni. Sok szórakozási lehetőség van és iskolán belül pedig rengeteg új barátot lehet szerezni. A tömegközlekedés olyan, mint Magyarországon, drága és sokat késik.


A taxik is drágák, viszont gyalog igazából minden messze van, ha nem a CBD-ben van dolgod. Nincs olyan dolog, ami igazán negative lenne, egy színvonalas, jól élhető ország ez. (Mondom ezt olyan tapasztalattal, hogy Perth és Darwin kivételével minden nagyobb városban megfordultam már). Ha olyan éghajlatot keresel, ami hasonlít az európaira (igazi hideg jeges tél nélkül bár, ha nagyon odavagy a hóért, akkor azt is megtalálhatod egy kis autókázás után), akkor Melbourne egy tökéletes hely. Furcsa ugyan, hogy a születésnapomon (ami decemberben van), az időjárás lazán döngeti a 38-40 fokot.


Az Ability-ben kezdtem meg a General English course-t. Az iskola nagyon segítőkész volt a diákokkal szemben és mivel viszonylag kevés tanulóval foglalkoznak, ezért nagyon barátságos az egész. Többször vegyítik a diákokat a magasabb szinten beszélőkkel, mindenféle programokat szerveznek az iskolán belül és kívül is.


A munkával kapcsolatban annyit fűznék hozzá, hogy munkát találni itt mindenki tud garantáltan. Persze függ az angolságán és azon, hogy milyen munkakörben akar tevékenykedni. Itt általában munkaerő hiány van és az átlagfizetése a diákoknak a $10-15 között van óránként (ez a vendéglátós oldala), a többiről nem tudok érdemben nyilatkozni, de teljesen más itt a rendszer, mint otthon. Nem mondom, hogy olcsó az élet itt, de megfizethető, kényelmes és színvonalas.


Én már kint élek 2 éve, tanulással kezdtem és bátran mondhatom, hogy nem bántam meg. Ha esetleg kérdésetek lenne, akkor szívesen válaszolok bárkinek a StudyGO-n keresztül.


Marianna és Gábor