Studygo.hu

Menü

Kanada vízum2008. március 1-én Kanada kormánya bejelentette, hogy Magyarország állampolgárai ideiglenes tartózkodásra jogosító (turista) vízum nélkül utazhatnakKanadába és legfeljebb 6 hónapig maradhatnak vízum mentesen.

A Kanadába utazóknak továbbra is meg kell felelniük a belépési feltételeknek. Bizonyos utazók, beleértve azokat, akiket korábban kiutasítottak Kanadából vagy büntetett előéletűek, nem biztos, hogy bebocsátást nyernek.


Minden Kanadába történtő beutazás és átutazás esetén elektronikus utazási engedélyt (Electronic Travel Authorisation / röviden eTA) kell kérelmezni. Az 5 évig vagy az útlevél lejártáig érvényes engedélyt az interneten lehet 7 kanadai dolláros díj ellenében igényelni, amit aztán elektronikusan hozzálinkelnek az útlevélhez. A beutazási engedély 2016. március 15-től kötelező és a vízummentes beutazás feltétele, ennek hiányában a Kanadába induló repülőjáratra történő beszállítást a légitársaság meg fogja tagadni. A kanadai hatóság a rendelkezésére álló információk alapján megtagadhatja az engedély kiadását, ha a kérelmezőt korábban például kiutasították Kanadából, vagy elutasították a menekültkérelmét.

Az eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot. A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.


Tanuló vízum: abban az esetben szükséges kérvényezni Kanada bécsi nagykövetségén, ha a tanulmányok 6 hónapnál tovább tartanak.

A tanuló vízum díja: 150,- CAD. A díj nem téríthető vissza, ha a vízumjelentkezést elutasítják, vagy a jelentkező azt visszavonja.


Vízumkérelmek


Tanuló vízumot csak az kaphat, akinek jelentkezését elfogadták egy bejegyzett nappali tagozatos kurzusra vagy annak egy részére. Ennek igazolására a regisztrált intézmény, amely helyet ajánl fel, egy elektronikus igazolást állít ki "Beiratkozásról szóló visszaigazolás" néven. A jelentkezéshez ki kell töltened a tanuló vízum jelentkezési lapját, csatolnod kell a szükséges dokumentumokat, és a jelentkezési lapon nyilatkoznod kell, hogy csatoltad ezeket. Az elbírálási illetéket a bécsi Kanadai Nagykövetség számlájára kell utalni.


A kitöltött vízumkérő űrlaphoz az alábbi információkat és dokumentumokat kell mellékelni:

 

 • igazolás a vízumdíj megfizetéséről
 • érvényes útlevél
 • 2 db igazolványfénykép
 • a kanadai oktatási intézmény által kiállított "Letter of Acceptance", azaz a beiratkozás hivatalos visszaigazolása
 • a kint tartózkodás idejére rendelkezésére álló anyagi fedezet igazolása (folyószámla- kivonat, takarékbetét-könyv, hitelkártya). Ha a kanadai tartózkodás költségeit barát vagy rokon fedezi, a támogatás ismertetése (szállás, megélhetés, egészségbiztosítás, utazási költségek finanszírozása stb.), továbbá a vendéglátó kanadai státuszának igazolása, munkaviszonya és pénzügyi lehetőségei arra vonatkozóan, hogy fedezni tudja-e kanadai tartózkodásod költségeit
 • alkalmazott esetében munkáltatói igazolás, amely tanúsítja az engedélyezett szabadság időpontját és időtartamát is
 • magánvállalkozó esetében vállalkozói igazolvány illetve cégkivonat, valamint a vállalkozás működőképességének igazolása (adóbevallás, alkalmazottak száma stb.)
 • tanuló esetében iskolalátogatási igazolás, tanulmányi eredményeket tartalmazó index másolata és a tanulmányok befejezésének várható időpontja

 


 16 évesnél fiatalabb kérelmezők, akik egyik vagy mindkét szülő nélkül utaznak: 

 

 • közjegyző által hitelesített, mindkét szülő illetve az itthon maradó szülő által aláírt, közjegyző által hitelesített, beleegyező nyilatkozat, angol nyelven. E dokumentum egy példányára a Kanadába való belépéskor is szükség van.
 • előző kanadai látogatást vagy más külföldi utazást igazoló dokumentum
 • bármilyen egyéb dokumentum, amely alátámaszthatja, hogy belépés engedélyezése esetén, a látogatás után el fogod hagyni Kanadát (pl. ingatlanról vagy más vagyonról szóló igazolás.)

 


Kísérő családtagok

Együtt utazás esetén minden személynek külön vízumigénylő lapot kell kitöltenie. Bizonyítékot kérhetnek annak igazolására, hogy az eltartottak kimerítik az „eltartott" fogalom törvény szerinti meghatározását. Egyéb hivatalos dokumentumokat is kérhetnek, például születési anyakönyvi kivonatot, házassági anyakönyvi kivonatot stb.


Orvosi vizsgálat

Orvosi vizsgálatra is sor kerülhet, de általában nem szükséges.


A Magyar Külügyminisztérium tanácsai az ide utazóknak:

Kanadában igen szigorúak az élelmiszer, alkohol és dohányáru beviteli szabályok. Nem ajánljuk még gyárilag csomagolt húsáru - pl. szalámi - bevitelét sem, mert azokat a repülőtereken rendszerint elkobozzák.


Nyelvtanulás, diplomaszerzés, kaland, munka, letelepedés. 
Irány a világ! Irány Kanada!

StudyGO

 Frissítve: 2016 november 17.