Studygo.hu

Menü

Választott ország: Olaszország

OlaszországOlaszország központi helyet foglal el a Földközi-tenger medencéjében: Európa többi országától az Alpok hegyvonulata választja el. Magába foglalván az Appenin-félszigetet, Szicíliát és Szardínia szigetét, területe együttesen 301 268 km². Lakóinak száma 58 millió, fővárosa Róma.


Az olaszok saját országukat 3 különböző néven lo Stivale-nak (Csizma), il Bel Paese-nak (Szépország) és la Penisola-nak (Félsziget) nevezik


Olaszország számos befolyásos európai kultúra, így az etruszk, görög és római otthona volt. Fővárosa történelmi világváros, mint az ókori Róma és a katolikus egyház bölcsője.


Az ország 3000 éven keresztül viselte a középkori népvándorlásokat és az inváziókat a germánok, kelták, szaracénok, frankok és a normannok által. Itália 1870-es egyesítése előtt több hercegségből (pl: Firenze, Milánó, Pisa) és köztársaságból (Velence, Genova) állt.


Az olasz monarchia és a világháborúk alatt az állam számos konfliktuson esett át, mielőtt megalakulhatott volna 1861-ben a mai egységes Olasz Köztársaság.


Közigazgatásilag legkisebb egysége a község, melyek együttese alkotja a megyéket vagy provinciát. A megyékből épül fel Itália különleges autonómiájú 20 tartománya.


Olaszország ma a magasan fejlett országok közé tartozik (a világon a 7. legnagyobb GDP-vel rendelkezik). Tagja a G8-nak és alapítója nemcsak az Európai Uniónak, de a NATO-nak is.