Studygo.hu

Menü

Választott ország: Málta

MáltaA Földközi-tenger közepén, Szicília és Afrika között fekvő Málta Szicíliától kb. 100 km-re délre Észak-Afrika partjaitól pedig kb. 200 km-re található. A szigetcsoport hat szigetből áll, amelyek közül azonban csak három lakott, Málta, Gozo és a kicsi Comino. Területe 316 km2, lakosságának száma 362 000 fő. Államformája köztársaság, fővárosa Valletta. Pénzneme a máltai líra.


Történelem


Folk dancerBár Málta kis sziget, földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően jelentős szerepet töltött be a Földközi-tengeri kereskedelemben és történelmi eseményekben is bővelkedett.


Máltát az arabok 870-ben hódították meg, majd a szicíliai normann királyok uralkodtak felette 1530-ig, amikor a Máltai Lovagrend kezébe került. Ezt követően, 1798 és 1800 között Franciaország (Napoleon) uralta, majd a britek foglalták el. A brit gyarmati uralom stratégiailag fontos területe volt 1800-tól, majd brit gyarmattá nyilvánították. 1974-ben kiáltották ki a Máltai Köztársaságot. Málta 2004 óta az Európai Unió tagja.


Társadalom, kultúra


Kultúra Máltán manapság többkultúrájú és kétnyelvű lakosság él: a déli országokban megszokott életöröm és vendégszeretet kellemes módon keveredik az angolszász hagyománnyal és az európai bájjal. Hivatalos nyelvei a máltai és az angol, de beszélnek olaszul is. A lakosság 98%-a római katolikus, 2 %-a anglikán vallású.


Málta valamint a szomszédos szigetek, Gozo és Comino egyedülállóan gazdag, immáron 6 ezer éves történelmi- és kulturális hagyományokra tekinthetnek vissza. A bronzkorszakból származó megalit-templomok (amelyek a gizai piramisoknál is régebbiek) mellett reneszánsz és barokk stílusú paloták állnak,amelyek a máltai lovagok idejében épültek.


Természet, sport


A tenger apró öblei és sziklákkal szabdalt partszakaszai szintén sok szépséget és örömöt rejtenek. A búvárkodni szeretők számára ez az egyik legjobb hely a Földközi-tenger térségében. Máltán kevés finom homokos strand található, de annál több a sziklás-barlangos partszakasz. A máltai szigetcsoportra az igen kellemes meleg éghajlat és a kristálytiszta tenger jellemző, a máltaiak pedig rendkívül vendégszeretők.


Miért Málta?


Ebben az országban a kevés pénzből utazók is megtalálhatják a számításukat. Az olcsó vendégházak barátságosak, és sokszor jobb helyen is vannak, mint a drága szállodák. Az étkezésre sem kerül túl sokba. Szállással együtt napi 10 máltai fontból jól érezhetjük magunkat. 

A múzeumok nagy részébe a diákok és a 65 éven felüliek ingyen léphetnek be. Valamennyi iskola a tanfolyamok résztvevői számára vonzó szabadidős programokat kínál, melyek során a vendégek megismerhetik Máltát és a szigeten folyó életet.