Studygo.hu

Menü

Választott ország: Szingapúr

SzingapúrSzingapúr a Maláj-félsziget legdélibb pontján, a Rihau-szigetvilágban található, csupán 137 km-re az Egyenlítőtől.

58 sziget tartozik a független városállamhoz, közülük az ismertebbek: Sentosa, Ubin, Kusu, Tekong és a St. John's-sziget. Területe 683 km², 42km hosszú és 23 km széles. Legmagasabb hegycsúcsa a Bukit Timah domb (163m), leghosszabb folyója a Sungei Seletar (15 km).

Állandó lakosainak száma meghaladja a 290.000-t, az etnikai megoszlását tekintve pedig a lakosság ¾-e kínai, a fennmaradó százalékot malájok, indiaiak és eurázsiaiak alkotják. 

Szingapúr nemzeti nyelve a maláj, a többi nyelv csak hivatalos, mint az angol, a kínai vagy a tamil. Maláj és kínai szavakkal, kifejezésekkel, hanglejtéssel és nyelvtannal kevert helyi angol a szinglis.

Szingapúr államformája köztársaság, egykamarás, Westminster jellegű parlamenttel. Az ötéventi választás titkos, feltételeit az alkotmány írja elő.

A közbiztonság páratlanul jó, az orvosi ellátás kitűnő, a közlekedés és a távközlés a lehető legkorszerűbb.


A maláj kultúra


A malájok az őslakók, akik vallásukat tekintve mohamedánok. Eredetileg kampungokban, faluszerű ligetes településeken laktak lábakon álló bambusz- és faházakban. A modern lakótelepek leginkább a malájokat szorították ki Szingapúrból, mindezek ellenére hagyományőrzésük nagyon erős, ami vallásukban, kultúrájukban, nyelvükben, öltözködésükben egyaránt megnyilvánul.

A nők, asszonyok tudung fejkendőt hordanak és badzsu kebaja-t, vagyis hosszú, női ruhát.

Konyhájuk jellegzetessége a szaté, ami parázson, pálcikákra tűzve sütött kebab, amihez rizspogácsát és földimogyoró-szószt kínálnak.


Vallás


Nemcsak mindennapi életükben, de iskolarendszerükben is nagy hangsúlyt kap a vallásos oktatás. A lakosság közel fele buddhista, de számos követője akad a keresztény és muzulmán hitnek is.


Éghajlat


Egyenletesen meleg az időjárása, magas páratartalommal és bőséges trópusi esővel.

A napi átlaghőmérséklet 26,7 C°, ez napszakokra lebontva 31 C°-os nappali és 24 C°-os éjszakai hőmérsékletet jelent. 

A december és a január a két „leghűvösebb” hónap a maguk átlagosan 26 C°-val. Decembertől márciusig az északkeleti monszun több csapadékot hoz, júniustól szeptemberig a délnyugati monszunszelek már szárazabbak.


Gazdaság


Szingapúr Ázsia legfontosabb ipari központja, kikötőjének forgalma első a világon, ezen kívül Szingapúrban található a Föld legnagyobb olajfinomító-kapacitása. 

A világ leggazdagabb állama (GDP: 28 228 USD/fő). Mezőgazdasága igen fejlett, főként kaucsukot, olajpálmát, dohányt és gyümölcsöket termelnek az ültetvényeiken. 

Ipara elsősorban ónkohászatra és cementgyártásra épül. Mára az elektronika, a gyógyszergyártás, a bankrendszer, a kereskedelem és a logisztika területén is élen járnak.

A kiasu (verhetetlen) és a can do (meg tudjuk csinálni) országa mindenben a legjobb: Intelligens sziget néven hirdetik magukat.