Studygo.hu

Választott ország: Ausztrália

Ausztrália,A rövid történelmi múlttal rendelkező ország egy kontinenst foglal el, hogy a világ legmérgesebb állatainak, a legfurcsább benszülötteinek, a legszínesebb multikultinak otthont adjon.

Az ország, ami felváltotta Amerikát és a lehetőségek országa lett.

A végeláthatatlan fehérhomokos partjai, buja esőerdői, színes állat- és növényvilága várja az idelátogatókat és az ide költözőket....

A földrészre, mintegy 200 évvel ezelőtt települtek az első Brit csapatok, és azóta Ausztrália lakosságának a száma eléri a 20 millió főt. Ausztráliában a bennszülöttek az országnak kb.: 2% teszik ki, de sok bevándorló érkezett Európából, Délkelet-Ázsiából, és természetesen javarészt Angliából. 

Ennek ellenére az ország társadalma figyelemreméltóan egységes. Polgárai alapvetően jómódban élnek. A lakosság közel 90%-a él a tengerparti nagyvárosok valamelyikében, még a maradék 10% kisebb falvakban, vidéki településekben. Míg a kezdetekben az ország legfőbb bevételi forrása a birka gyapja volt, addig a mai napokban a szén, a búza, és a drágakövek teszik ki a gazdaság bevételének legnagyobb részét. Természetesen Ausztrália fejlődése során nem elhanyagolható a turizmus, illetve a borászat sem.  


Politika


1931-ben a westminsteri statútum domíniumi státuszt biztosított Ausztrália számára, amelyben az államfő a mindenkori angol uralkodó, de a politikai élet önálló (parlament, kormány). Jelenleg Ausztrália államformája államszövetség, amely 6 szövetségi államból (Új-Dél-Wales, Queensland, Dél-Ausztrália, Victoria, Nyugat-Ausztrália és Tasmania), valamint 2 szövetségi területből (Ausztráliai Fővárosi Terület, Északi Terület) áll. A Nemzetközösség tagja. A baloldalt a munkáspárt, míg a jobboldalt a konzervatív párt alkotja. Ausztrália fővárosa Canberra.


Sport és Szabadidő


A rengeteg napsütésnek köszönhetően az ország sporttevékenységeinek legnagyobb részét a szabadtéri sportok teszik ki. Ezek közül is különösen a vizi-sportok kedveltek. Az ország lakói imádják a szörfözést, a hajókázást és a vizisít. A legtöbb pénzt és energiát ennek ellenére a művészeti tevékenységekre áldoznak. Nem véletlenül lett világhírű a Sydneyben épült, kagylóhéjat formázó, fennséges Operaház. Egy-egy előadást, messze az óceán mélységeiben lehet hallani. Természetesen ez nem minden! A legtöbb városban, kis- és nagyobb galériákban szerveznek kiállításokat bennszülöttek munkáiból, vagy akár fiatal művészek modern képeiből.


Állat- és növényvilág    


Mivel a kontinens elszigetelten más földrészektől található, így egyedülálló a növény- és állatvilága. Növényekből kb.: 220-250 ezer féle található, az állatvilága pedig az érintetlen esőerdőknek köszönhetően a világon a leggazdagabb. Felmérések szerint nincs annyi hüllő a Földön sehol, mint itt Ausztráliában, de nem elhanyagolandó a tengerben és a tenger partján található élővilág sem.

Egyszóval Ausztrália egy fantasztikus kontinens, amit ha csak tehetünk, nem szabad kihagyni az életünkből!


Területének 


nagysága majdnem akkora, mint Európáé, tájainak változatosságát tekintve azonban messze felülmúlja Öreg kontinensünket. Megtalálható itt a korallzátonyokon és a tropikus Esőerdőkön át a sivatagon keresztül a tengerpartokig minden. Forgalmas nagyvárosok, csendes kis települések, és a poros sivatagi falvak, mind-mind Ausztrália szépségét dicsérik..


Államokról bővebben:


ACT (Australian Capital Territory) www.act.gov.au

Új Dél-Wales (New South Wales):  www.nsw.gov.au

Északi Terület (Northern Territory):  www.north.org.au

Queensland:  www.qld.gov.au

Dél-Ausztrália (South Australia): www.sa.gov.au

Tasmánia  (Tasmania):  www.tas.gov.au 

Victoria:  www.vic.gov.au 

Nyugat-Ausztrália (Western Australia):  www.wa.gov.au

Hivatalos weblap: www.gov.au

Hivatalos weblap: www.gov.auIRÁNY A VILÁG!

IRÁNY AUSZTRÁLIA!