Studygo.hu

Menü

Országok listája:

Választott kontinens: Ausztrália

AusztráliárólA földrészre, mintegy 200 évvel ezelőtt települtek az első Brit csapatok, és azóta Ausztrália lakosságának a száma eléri a 20 millió főt. 
Ausztráliában a bennszülöttek az országnak kb.: 2% teszik ki, de sok bevándorló érkezett Európából, Délkelet-Ázsiából, és természetesen javarészt Angliából. 

Ennek ellenére az ország társadalma figyelemreméltóan egységes. Polgárai alapvetően jómódban élnek. A lakosság közel 90%-a él a tengerparti nagyvárosok valamelyikében, még a maradék 10% kisebb falvakban, vidéki településekben. Míg a kezdetekben az ország legfőbb bevételi forrása a birka gyapja volt, addig a mai napokban a szén, a búza, és a drágakövek teszik ki a gazdaság bevételének legnagyobb részét. Természetesen Ausztrália fejlődése során nem elhanyagolható a turizmus, illetve a borászat sem.  

Politika 

1931-ben a westminsteri statútum domíniumi státuszt biztosított Ausztrália számára, amelyben az államfő a mindenkori angol uralkodó, de a politikai élet önálló (parlament, kormány). Jelenleg Ausztrália államformája államszövetség, amely 6 szövetségi államból (Új-Dél-Wales, Queensland, Dél-Ausztrália, Victoria, Nyugat-Ausztrália és Tasmania), valamint 2 szövetségi területből (Ausztráliai Fővárosi Terület, Északi Terület) áll. A Nemzetközösség tagja. A baloldalt a munkáspárt, míg a jobboldalt a konzervatív párt alkotja. Ausztrália fővárosa Canberra.

Sport és Szabadidő

A rengeteg napsütésnek köszönhetően az ország sporttevékenységeinek legnagyobb részét a szabadtéri sportok teszik ki. Ezek közül is különösen a vizi-sportok kedveltek. Az ország lakói imádják a szörfözést, a hajókázást és a vizisít. A legtöbb pénzt és energiát ennek ellenére a művészeti tevékenységekre áldoznak. Nem véletlenül lett világhírű a Sydneyben épült, kagylóhéjat formázó, fennséges Operaház. Egy-egy előadást, messze az óceán mélységeiben lehet hallani. Természetesen ez nem minden! A legtöbb városban, kis- és nagyobb galériákban szerveznek kiállításokat bennszülöttek munkáiból, vagy akár fiatal művészek modern képeiből.

Területének 

nagysága majdnem akkora, mint Európáé, tájainak változatosságát tekintve azonban messze felülmúlja Öreg kontinensünket. Megtalálható itt a korallzátonyokon és a tropikus Esőerdőkön át a sivatagon keresztül a tengerpartokig minden. Forgalmas nagyvárosok, csendes kis települések, és a poros sivatagi falvak, mind-mind Ausztrália szépségét dicsérik..Az ország, ami felváltotta Amerikát és a lehetőségek országa lett. A végeláthatatlan fehérhomokos partjai, buja esőerdői, színes állat- és növényvilága várja az idelátogatókat és az ide költözőket....

Hasonlatosan Amerikához az országot államok és territóriumok alkotják:


Államokról bővebben:

 ACT (Canberra):  www.act.gov.au

Új Dél-Wales (New South Wales):  www.nsw.gov.au 

Északi Terület (Northern Territory):  www.north.org.au

Queensland:  www.qld.gov.au

Dél-Ausztrália (South Australia): www.sa.gov.au

Tasmánia  (Tasmania):  www.tas.gov.au 

Victoria:  www.vic.gov.au 

Nyugat-Ausztrália (Western Australia):  www.wa.gov.au

Hivatalos weblap: www.gov.auÉs irány a világ. irány Ausztrália!