Studygo.hu

Menü

Választott ország: USA


Amerikai Egyesült ÁllamokAz Amerikai Egyesült Államok, röviden USA, független szövetségi köztársaság amely ötven tagállamot és egy szövetségi kerületet foglal magába. 

Az ország Észak-Amerika középső részén terül el, ahol negyvennyolc állama és a fővárosi kerülete fekszik a Csendes- és az Atlanti-óceán között, északról Kanada és délről Mexikó által határolva. 

Alaszka állam a kontinens északnyugati részén található Kanada és a Bering-szoroson keresztül Oroszország között, míg Hawaii állam egy szigetvilág a Csendes-óceán közepén. 

Az Egyesült Államok birtokol még ezen kívül társult államokat, tengerentúli területeket és van egy bérelt területe is.
9,83 millió négyzetkilométeres területével és 306 millió fős lakosságával az Egyesült Államok a világ harmadik legnagyobb és harmadik legnépesebb állama. Az Egyesült Államokban él a világ nemzetileg és kulturálisan egyik legsokszínűbb társadalma a rengeteg bevándorlónak kös zönhetően. 

Gazdasága a Föld országai közül a kiemelkedő, bruttó hazai terméke (GDP) több mint 14 300 milliárd amerikai dollár, ami a világ GDP-jének csaknem 21%-a.

Közlekedés: Több mint 4 200 000 kilométer út található az Egyesült Államokban országszerte; ezeket lehetnek alacsonyabb és magasabb rendű utak egyaránt.
A mindennapos közlekedés egyik legelterjedtebb módja az autó. 1 000 lakosra 759 autó jut, ami messze meghaladja az Európai Uniós átlagot (1 000 lakosra 472 autó). Egy átlagos amerikai naponta 55 percet tölt vezetéssel, mialatt 47 kilométert tesz meg. 
A közúti tömegközlekedésben a Greyhound játssza a vezető szerepet, mint az ország legnagyobb autóbusztársasága, amely több mint 3700 városba közlekedtet autóbuszokat.

Fővárosa a keleti országrészben található Washington D.C., melyet csupán félmillióan lakják, agglomerációval sem tartozik az ország legnagyobb városai közé. Az ország jelentősebb városai közé tartozik New York, melyet a Föld egyik legnépesebb városaként tartanak számon, agglomerációjával együtt a lakosság száma meghaladja a 30 millió főt. Los Angeles és Chicago a másik két jelentős városa, melyek ugyancsak 10 millió fölötti lélekszámmal büszkélkedhetnek.

Pénznemként a USD-t használják, mely a világ egyik legerősebb valutája.
Egy legenda kering arról, hogy valamikor népszavazással döntöttek arról, hogy az angol, vagy a német legyen a hívatalos nyelv az USA-ban. Csupán csak egy szavazat döntött az angol mellett, tehát hivatalos nyelvként ma az angolt használják. Egyre nagyobb teret nyer a spanyol, főleg a déli államokban. Számos regióban, illetve városrészben létrejöttek a nyelvi körzetek, ahol a bevándorlócsoportok tömörülnek. Ennek hatására kapta az USA a "népek olvasztótégelye" megjelölést.

Rengeteg vallási csoport képviselteti magát az országban, közülük is a legnagyobbak a protestáns és a római katolikus.
Mivel az USA a nemzetek olvasztótégelye, ezért konyhájában rengeteg íz és étel található meg. Kínaitól az olaszon át az afrikai konyháig szinte mindent megtalálunk. 

Tipikus amerikai ételről nem igazán lehet beszélni, ugyanakkor sajátos a hot-dog és a hamburger elkészítési módja. Igen sok gyorsétterem van az országban, ahova az amerikaiak igen nagy szeretettel járnak. A bevándorlók közvetítésével itt kipróbálhatunk mindent egy helyen, nem kell beutaznunk az egész világot, hogy kipróbáljunk minden ételt, ami csak létezik, elég egy nagyvárosba ellátogatnunk.

Hivatalos oldal: www.usa.gov