Studygo.hu

Menü

Országok listája:

Választott kontinens: Afrika

Dél-AfrikaDél-Afrika az afrikai kontinens legdélebbi állama, területe meghaladja az 1,2 millió km²-t (mint Spanyolország és Franciaország területe együttesen), lakosainak száma nagyjából 41 millió főre tehető. Az ország nyugati határa az Atlanti-óceán, keleti oldalát pedig az Indiai-tenger mossa. Északról Namíbia, Botswana, Zimbabwe és Mozambik találhatók.


Döbbenetesen változatos tájakat foglal magában: egymást váltják a szőlőültetvények és az erdős területek, a holdsivatagokhoz hasonló tájak és a virágmezők: Dél-Afrika az egyetlen ország a világon, amely virágkirálysággal büszkélkedhet.


Gazdag állatvilága főként északi vadrezervátumaiban lelhető fel: bivaly, elefánt, orrszarvú, leopárd, oroszlán (a „nagy ötök”); vizes élőhelyeken és a keleti oldal természetvédelmi területein pedig vízi állatokkal és pompás madárvilággal találkozhatunk.


Társadalom


Desmond Tutu anglikán érsek a”szivárvány népének” nevezte Dél-Afrika népét, hiszen nem csak a tájak sokszínűsége jellemzi. Sokan mondják, hogy itt két világ él, az első és a harmadik.


Nem csoda hát, hogy ilyen különbségek mellett a dél-afrikaiaknak nincsen kollektív azonosságtudatuk. Jó példa erre, hogy alig pár éve, 1994-ben 11 hivatalos nyelvet ismertek el, az angolt, 9 bantu nyelvet és az afrikaanst. Utóbbit a holland nyelvvel való érintkezés hatására már csak a népesség 18%-a beszéli.

A kulturális sokszínűség a gyarmati múltban gyökerezik: Fokföld vadászó-gyűjtögető életmódot folytató népéhez 1000 évvel ezelőtt bantu törzsek csatlakoztak. Majd a XVII. században megjelentek az európai telepesek a rabszolgáikkal. 

Dél-Afrikában így egyre-másra megjelentek indiai, madagaszkári, indonéziai lakosok, magukkal hozva nemcsak különleges kultúrájukat, hanem konyhájukat is. 

Bár a szabad tűzön készült braai az egész világon ismert, mégis igazi dél-afrikai specialitás.


Vallás


Templom A vallásnak ugyancsak nincsenek kulturális és társadalmi határai: az afrikai független egyháznak sok híve van, mivel magában foglalja a törzsi miszticizmus elemeit és az ősök szellemének hatásában való erős hitet. De vannak az országban követői a holland református, a római katolikus, a presbiteriánus és az anglikán egyháznak is.


Kultúra és sport


A hagyományos szertartásokban és ünnepeken a mindig is központi helyzetű zene játssza a vezető szerepet: egyházi kórusfesztiválok tanúsítják a gospel és a kóruszene népszerűségét, újabban pedig mbube, a kíséret nélküli sajátos hangú kórusének vált divatossá.


Európai országoktól való elszigetelődése miatt jelentős mennyiségű prózai és költői művek, sajátos zenei hagyományok (reggae, kwaito, kwela) halmozódtak fel.


A dél-afrikaiak szenvedélyesen szeretik a sportot, akár résztvevőként, akár nézőként. A helyiek nemzeti öntudatát erősítette, hogy 1995-ben megnyerték a Fokvárosban tartott Rögbi Világkupát. De vonzza a tömegeket a labdarúgás, a krikett, a boksz, az atlétika és a lóverseny is.


Gazdaság


Afrika a Föld ásványkincsekben leggazdagabb országai közé tartozik: gazdaságilag az egyik legfejlettebb, legiparosodottabb állama. A világ aranytermelésének több, mint 45%-át adja, valamint nagy mennyiségű gyémántot (ipari- és ékszergyémánt), uránt, platinát, vasat, mangánt és rezet is bányásznak itt.


Nagy mélységű tárnákat létesítettek, mert a geotermikus gradiens értéke kisebb az átlagnál, ami annyit tesz, hogy csak több száz méterenként nő a hőmérséklet egy fokot.


Éghajlat


Afrika éghajlata - félúton az Egyenlítő és az Antarktisz között - mérsékeltnek mondható. 

A hőmérséklet nyáron nappal akár 50 C° fölé is emelkedhet az alacsonyan fekvő parti síkságokon, a téli éjszakákon a magasabb fennsíkokon akár -16C° alá is süllyedhet. Ezért a legalkalmasabb nyáron, december és február között felkeresni az országot.

A csapadék mennyisége nyugatról keletre haladva nő.


Időzóna


Dél-Afrikában, mely egyetlen időzónában fekszik, az idő egész évben egy órával jár előbbre a greenwichi időnél.


Helyi valuta


A dél-afrikai valuta a rand, amelyet az összeg előtt álló „R” jelez. Egy rand 100 centet ér.