Studygo.hu

Menü

Ausztrália  vízumÁltalános beutazási feltételek Ausztráliába


Az Ausztráliába való beutazás csak érvényes útlevéllel, érvényes ausztrál vízum birtokában lehetséges (a belépés vízumköteles). Közvetlen légi járat nincs Magyarország és Ausztrália között, így a tranzitálásnál különösen figyelni kell az útlevél érvényességi idejére. Ugyanis több ország területére való belépéshez még 6 hónapos érvényességű útlevél birtokában lehetséges! A vízumot előre meg kell igényelni és felvenni, e nélkül a repülőre sem lehet felszállni (nincs belépéskor felvehető vízum). On-line igényelhetők egyes látogatói vízumok, bővebb tájékoztatás  ezen az oldalon  érhető el. A leggyakoribb vízumtípus az ún. látogatói vízum, ennek jele 651. A következő linken található részletesebb információ www.border.gov.au/Trav/Visa-1/651-. Elektronikusan kell kitölteni a nyomtatványokat, követve az instrukciókat, emellett a támogató dokumentumokat is elektronikusan kell feltölteni a rendszerbe.

Ausztrália még jelenleg is számos, különböző fajtájú vízum igénylését teszi lehetővé, a vízumdíjak és egyéb feltételek esetről esetre változnak. Éppen ezért fontos az előzetes és körültekintő tájékozódás.

Repülőtéri illeték 55.- AUD/fő,bővebb információ az ausztrál vám- és határőrség honlapján érhető el.

A repülőtéri tranzitálás – bizonyos feltételek esetén – vízummentes (és illetékmentes). Bővebb információ ezen az oldalon érhető el. A vízummentesség csak a 8 órán belüli repülőtéri tranzitálásra vonatkozik, egyéb esetben a tranzitálás is vízumköteles. Bővebb információ ezen az oldalon érhető el.

2016 július elsejével "fenekestül" fordult fel a vízumügyintézés és elbírálás menete. Különösen igaz ez a tanuló vízumokra és a turista vízumokra. Ezekről személyre szabottan bővebben irodánkban kaphatsz információt.

 

Vízumok érvényessége:


Ausztrália nem állapít meg külön érvényességi időt a beutazásra használt útlevelek vonatkozásában, a beutazás ugyanis a vízum meglététől és érvényességétől függ. Rövidebb turista célú látogatásnál azonban javasolják a tervezett időtartamot meghaladó érvényességi idejű útlevéllel történő beutazást. A különböző ausztrál honlapok, illetve a Magyarországról történő beutazásokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján javasoljuk a legalább egy éves érvényességi idejű útlevéllel való megérkezést, hosszabb (több évesre tervezett) tartózkodás esetén a 10 éves érvényességi idejű útlevél kiváltását közvetlenül az indulást megelőzően. A fél évesnél hosszabb érvényességi idejű útlevélre különösen azért lehet szükség, mert a térség több államában (továbbá az átszállásra leggyakrabban igénybe vett arab államokban) létezik a hat hónapos érvényességet előíró szabály. Bővebb tájékoztatás ezen az oldalon érhető el, egyúttal javasoljuk a választott légitársasággal (továbbá az utazási irodával) való kapcsolatfelvételt és tájékozódást az útlevél érvényességi idejével kapcsolatban.


Az Ausztrál Államszövetség Bécsi Nagykövetségének honlapján is tájékozódhat a beutazás feltételeiről, illetve a különböző vízumfajtákról és igénylésük módjáról. 


Hangsúlyozottan kérjük az utazókat, hogy tartózkodjanak az engedélyezett tartózkodási napok túllépésétől. Akár 1 napos túltartózkodás is súlyos idegenrendészeti következményeket vonhat maga után. Amennyiben az ország elhagyása valamely akadályba ütközne, javasoljuk ezt még időben hozzák az ausztrál bevándorlási szervek tudomására.


Bővebben a ausztrál vízumokról honlapunkon az Ausztrália/vízumok menüpontban


Nyelvtanulás, diplomaszerzés, kaland, munka, letelepedés. 
Irány a világ! Ausztrália!

StudyGO


Frissítve: 2016 november 17.

forrás: konzuliszolgálat.kormány.hu