Studygo.hu

Választott ország: Franciaország

KultúraA kultúrát nagyon komolyan veszik Franciaországban, nemcsak az írókat, művészeket, de a divattervezőket is nagy becsben tartják. Különösen nagy támogatást kap az avantgárd művészet és irodalom, valamint a modern építészet. A franciák okkal büszkék filmművészetükre is, amit elszántan védenek minden hollywoodi hatástól.


Szórakozási lehetőségek

Franciaországban a színházba járás lehet előírásos vagy éppen bensőséges. A franciák megadják a módját: mivel elegáns színházaik köré éttermek épültek, egy-egy előadás után el is fogyasztják kései vacsorájukat, a souper-t; ugyanakkor egy kisebb színházba akár hétköznapi öltözékben is el lehet menni, és itt a jegyek is olcsóbbak.


A legnagyobb francia színházi fesztivált Avignonban tartják, ahol három héten keresztül zajlanak az előadások: drámák, balettek, klasszikus koncertek.


Nagyon büszkék világszerte híres filmsztárjaikra: Gérard Dépardieu-re, Luc Besson-ra, Alain Delon-ra, Juliette Binoche-ra.


Film

A franciák nevezték el a filmet a hetedik művészetnek, ami e műfaj iránti tiszteletet fejezi ki. 

A franciák támogatják a helyi, független filmezést, s nagy becsben tartják filmszínházaikat. Leghíresebb filmes eseményük a Cannes-i Filmfesztivál, ahol nemcsak a tengeren túli rendezők, de egészen apró európai országok is bemutathatják filmjeiket. A másik ilyen nagy szabású fesztivált La Rochelle-ben rendezik, ahol bár neves színészek nem jelennek meg olyan nagy számban, de remek filmeket tekinthetnek meg az érdeklődők.


Tánc

Franciaországban a tánc valósággal életforma, mindenfajta ünneplés szerves részének számít. A tánc iránti vonzalmuk egészen fiatal korban alakul ki és elkísér egészen az idős korig: az ötórai tea még mindig sok nyugdíjas számára kikapcsolódási forma. Minden évben, július 13-14-én megrendezik nemzeti ünnepüket, a „tűzoltók bálját”, amikor elfoglalják a tűzoltólaktanyákat, hogy megünnepelhessék a Bastille bevételének napját.


Zene

Franciaországban békében megfér egymás mellett a rockzene és a tánczene – hiszen itt minden zene számára van tér. Az utóbbi időben történt meg a chanson nagy visszatérése, melynek legelismertebb alakja Edith Piaf volt. Természetesen zenei fesztiváljuk is van, amely június 21-én szokott kezdődni; itt a falvakban és a városokban amatőr és hivatásos zenészek lépnek fel.