Studygo.hu

Menü

Ági - MelbourneMár lassan 2 hónapja, hogy Melbourne-be érkeztem, és kezdenek egyre jobban alakulni a dolgok. 

Évihez hasonlóan, én is az ausztrál barátomhoz költöztem ki, így valamivel könnyebb helyzetben voltam, mint azok, akik kifejezetten tanulás céljából szeretnének Ausztráliába jönni, hiszen már szinte ismert környezetbe érkeztem.

Az iskola heti két nap zajlik, a tanárom nagyon jó fej, mindig korán végzünk, hétfőtől viszont új tanárt kapunk, aki -van egy olyan érzésem-, sokkal szigorúbb lesz. Egy kis létszámú csoportban vagyok marketingen, nagyon könnyen érthető, és szórakoztató tárgy, azt hiszem jól választottam ezzel kapcsolatban. A suli hatalmas, büfé, számítógépterem, fénymásoló áll a diákok rendelkezésére, és a kedves személyzetnek köszönhetően könnyen el lehet igazodni, mit merre találunk. Minden héten kell készülni beadandókkal vagy éppen teszt írással, így biztosan napra készek lehetünk az anyagból.

A munkakeresésnek én nagyon elszántan kezdtem neki, online es személyesen is beadtam a jelentkezésemet, összesen úgy 60 helyre. Ebből jó pár helyről visszajeleztek, hogy már betöltötték a pozíciót, volt pár interjúm, amin vagy én nem feleltem meg, vagy nekem nem volt szimpatikus a hely. Volt 2 próba napom is, és miután felvettek egy üzletbe, mar nem mentem el az interjúkra. Bar mindenkinek ajánlom, hogy ezt ne tegye, minden interjúra el kell menni!!! Tehát kicsit olajozottabban működik, mint otthon, bár így sem olyan könnyű. Én kifejezetten kereskedelemben szerettem volna elhelyezkedni, és a jelenlegi üzlet ahol dolgozom nagyon is megfelel az elképzeléseimnek, mindenki nagyon kedves, nyitott és sokkal lazábbak, mint mondjuk otthon az egyes üzletekben/butikokban. Szinte mindenki ausztrál, de lelkesen fogadtak a hír hallatán, hogy magyar vagyok. Mivel több évnyi tapasztalatom van, ezért már az első nap rám bíztak nagyobb feladatokat, és szívesen veszik az ötleteket is, ami nagyon jól esik.

A barátommal egy 3 szobás házat bérlünk egy másik párral, ami úgy 25 percre van vonattal a belvárostól, így árban igen kedvező. Ha valakit nem zavar hogy fél órát utazzon, hogy a központban legyen, annak a külváros tökéletesen megfelel, nagyon sok üzlet, étterem, kocsma és egyéb szolgáltatások állnak a rendelkezésünkre, így ha nem dolgozunk, és nekem nincs suli, általában nem szoktunk beutazni a belvárosba. Sok éjszakai szórakozóhely található a közelben, bár itt nincs 1000Ft-os koktél akció (helyette 18 dollár egy koktél), elég drága mulatság, ha valaki szórakozni szeretne Melbourne-ben. Cserébe rengeteg eldugott hely van, kis hangulatos utcákban, ami csak arra vár, hogy felfedezzék, remek bárok és kocsmák, barátságos emberekkel. Ami érdekesség, hogy a graffiti igen elterjedt utcai “művészet” itt, szinte minden második ház falán ékeskedik valami.

Az időjárásról annyit, hogy nekem sajnos sikerült kifognom a télből télbe utazást, és jelenleg nagyon sokat esik az eső, és sokszor van szükség meleg kabátra, sálra. Viszont az otthoni téllel ellentétben itt sokszor süt a nap, és emelkedik 15 fok fölé a hőmérséklet, olyankor mindig bemegyek a városba, ahol elég könnyen elüthető az idő. Ingyen múzeumok, hatalmas parkok, állatkert, botanikus kert, színházak és kávézók sora várja vendégeit, illetve több nagyobb bevásárlóközpont is található Melbourne-ben.

A tömegközlekedés nekem nagyon tetszik, én csak villamost és vonatot használok, utóbbit inkább az otthoni HÉV-hez hasonlítanám.

Itt mindenki a mozgólépcső bal oldalán áll, aki nem siet sehova, Budapest es London után ezt még szoknom kell.

Reggelente mindig madár csicsergésre ébredünk, és az utcánkban mindenkinek van citromfája, a miénk jövőhétre megérik.

Nekem kifejezetten tetszik az ausztrál divat, és mivel egy ideje a kereskedelemben dolgozom, élek-halok a ruhákért. Több olcsó üzlet van, ahol ugyanúgy megtalálható az év trendjeinek megfelelő ruházat, de persze az itteni fashion street is szolgál bőséges luxuscikk kínálattal. A fiatalok nagyon merészek, szeretik a színeket, és a furcsa összeállításokat, és ez úgy általában nagyon jellemző Melbourne-re, a színek és a kavalkád.

Rengeteg finomságot eszünk, hiszen a kiváló éttermek mellett, az élelmiszeraruk is jó minőségűek, és árban sokszor el sem térnek az otthoniaktól. Mindenképpen meg kell említenem a barbeque esteket, amik szinte mindennaposak az ausztráloknál, a footy (itteni foci) meccs nézéssel egybekötve.

Mielőtt Melbourne-be költöztem volna, több mint egy évig Londonban éltem, így van egy kis összehasonlítási alapom, és azt mondhatom hogy az ausztrál emberek rendkívül barátságosak, és mindenki sokkal életvidámabb. Nyitottak a külföldiek felé, és könnyen elegyednek beszélgetésbe bárkivel.

Már ezalatt a 2 hónap alatt is rengeteg élményem van, és oldalakat tudnék még mesélni róluk, de mindenképpen szeretném megköszönni a Study Go-nak és Krisztinek a sok segítséget, és fáradságos munkát azért, hogy minnél előbb kijuthassak. Mindenféle gondom-bajommal tudtam zaklatni Őt, amikor kétségbe estem vagy bizonytalan voltam valamiben, Krisztinek mindig volt egy jó szava hozzám, és igyekezett mindenben a segítségemre lenni. Fura ezt így kimondani, de teljesen úgy éreztem, mintha a barátnőm lenne, tökéletesen megbíztam benne.

Idén szeptemberben szeretném meghosszabbítani a vízumom, amit remelém újra együtt oldunk meg. És persze sok lelkes kalandvágyó diákot és jó munkát kívánok Nekik!

Az erős honvágy ellenére, nagyon jól érzem itt magam, életem egyik legjobb döntése volt hogy ide költöztem, borzasztóan várom a nyarat, hogy végre tengerközeli élményem is legyen. Bikiniben természetesen..

:)

Nektek további sok sikert kívánok és köszönök mindent!

Ági

kivándorlás ausztráliába